De familiebank anno 2017

Is de familiebank nog interessant?
Een vraag die in de praktijk regelmatig wordt gesteld.

Contactformulier

Hoe werkt de familiebank?

In de meeste gevallen betreft het een lening tussen ouders en kind, waarbij de ouders het kind willen helpen bij de financiering van de aanschaf of verbouwing van de eigen woning.

De lening kan al doormiddel van een zogenaamde onderhandse overeenkomst worden gesloten. Dit scheelt notariskosten!
Mijn advies luidt in bijna alle gevallen; laat de overeenkomst opstellen bij een notaris.
Hij kan de lening namelijk hypothecair inschrijven, dit geeft u als geldverstrekker zekerheid ten opzichte van mogelijke andere toekomstige schuldeisers van uw kind.
TIP! Als uw kind de kosten van de notaris betaald is deze ook nog eens aftrekbaar.

Door de wetswijziging van 2012 moet de lening wel aan bepaalde eisen voldoen, denk hierbij aan de melding aan de fiscus en de verplichting tot annuïtair aflossen.

Wat is nu het voordeel van de familiebank?

Het voordeel zit hem met name in de rente.
De rente moet zakelijk zijn, dit betekent dat hij niet te sterk mag afwijken van de marktrente. Een richtlijn is maximaal 125% van de huidige marktrente.

De rente is afhankelijk van de looptijd EN de grote van de lening ten opzichte van de zekerheid (waarde van de woning). Houdt bij het laatste ook rekening met mogelijk lopende financieringen op de woning.
Voor een goede richtlijn wat de hypotheekrente betreft verwijzen wij naar www.hypotheekrente.nl.

Een voorbeeld;

Stel de marktrente voor een lening die u wilt verstrekken aan uw kind bedraagt 4%. Dan bedraagt de rente die u mag rekenen aan uw kind maximaal 5%.

Voor uw kind is deze rente aftrekbaar als kosten eigenwoning in Box I.
De rente die u ontvangt is onbelast in Box III. U kunt vervolgens als ouder gebruik maken van de jaarlijkse schenk vrijstelling en zo het netto besteedbaar inkomen van uw kind verhogen.
U begrijpt dat dit alles vaak een stuk maatwerk is en afhankelijk van veel factoren. Laat u daarom goed adviseren want ook hier geldt dat goedkoop vaak duurkoop is!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *